Den Spanske Armada

den-spanske-armadaSå båter har blitt brukt for både gode og dårlige ting, men som alltid, alt avhenger av hvordan mennesker bruker dem. Men uansett så har båter utgjort en svært viktig rolle i hvordan verden vår i dag er formet og hvordan vi forstår den. En av de viktigste slagene hvor båter har spilt en avgjørende rolle er slaget om Salamis. Slaget hvor de invaderende persiske styrkene holdt på å ta over hele Europa om de hadde lyktes å slå de spartanske og atenske hærene. Xerxes, som var kongen av Persia, hadde invadert Hellas via landeveien og om flåten ikke hadde blitt stoppet, så ville hele vår vestlige sivilisasjon sett svært annerledes ut. Forsvarerne brukte det trange sjøområdet til sin fordel og utlignet dermed angripernes overlegenhet i tall.

Et annet svært viktig slag var den spanske invasjonen av England, eller heller den mislykkede invasjonen av England. Den spanske kongen sendte en vanvittig stor flåte til å ta over England, med velsignelsen fra den katolske paven. Men, på grunn av dårlig vær og et godt forsvar på den engelske siden, kom spanjolene aldri i land. Du kan selv tenke deg om spanjolene hadde klart å invadere og ta over den engelske tronen. Kanskje ville ikke det britiske imperiet noensinne blitt startet og alle de titalls, for ikke å si hundretalls, koloniene rundt om i verden ville vært frie, og hadde utviklet seg på andre måter.

Man behøver ikke mye fantasi for å se for seg hvor avgjørende disse slagene var, og hvor stor rolle båter har spilt. På en måte kan man si at siden båter var tilgjengelige så har verden også blitt et farligere sted, siden mennesker har hatt tilgang til hverandre og til områder hvor man aldri hadde ellers nådd. Men takket være båter, så har verden gjort store fremskritt også. Så man må ta deg gode med det vonde, spesielt i dette tilfellet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *