De tidligste båtene

the-earliest-boatsPå denne siden skal vi langt tilbake. Helt tilbake til oppdagelsen av den eldste fysisk intakte båten i verden. Pesse-kanoen var 3 meter lang og ble bygget for rundt ti tusen år siden, og den ble funnet i Nederland. Det finnes bevis om enda eldre båtkonstruksjoner på en helleristning i Aserbajdsjan fra mer enn tolv tusen år tilbake. Det var en såpass stor båt at den kunne romme opp til 20 padlere, noe som må sies å være imponerende for en så gammel sivilisasjon.

Det kan jo ses på som en selvfølge og som en naturlig evolusjon siden mennesket hadde behov for to grunnleggende saker. Det første er fiske, ikke havfiske, men fiske i innsjøer og elver hvor det var for dypt til å vasse eller gå over, slik at behovet var prekært for en transportmetode for datidens mennesker. Det andre var for transport, da verden på den tiden var naturligvis langt mer primitiv og vill. Dette i tillegg til den naturlige mangelen på bruer gjorde båter livsviktig for en tettere kontakt mellom de ulike folkegruppene og stammene. Det spekuleres i at de første kajakkene ble brukt i Europa for så lenge siden som elleve tusen år siden.

Sannsynligvis så var de aller første sjødyktige båtene bygget langt tidligere enn dette, omtrent for 800.000 år siden av vår forfader Homo Erectus. Dette viser jo behovet for båter for selv de mest primitive skapningene, for ser man gjennom historien så har mennesket hatt en sterk tendens til å bosette seg nær vannområder, være det seg havet, sjøer eller elver. Det ser man også i Norge hvor man ser at kystområdene er de klart størst befolkede områdene i Norge og hvor de aller tidligste sivilisasjonene i verden ble grunnlagt, som ved elven Nilen og ved Tigris og Eufrat. Så båter var naturligvis svært viktig for den selve grunnleggende verdensutviklingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *