De mest kjente sjøreisene – del 2

george-vancouverDen neste sjøfareren som vi skal se på heter George Vancouver. Navnet høres kanskje kjent ut, fordi en av de største byene i Canada er oppkalt etter han. Han var som mange andre utforskere en brite, og han jobbet faktisk sammen med Cook på hans ekspedisjon i Hawaii. Vancouver selv ble mest kjent for å kartlegge Amerikas nordvestre kyst, fra delstaten Oregon til Alaska. Han startet i 1791 og reisen tok over 4 år, og det var den lengste kartleggingsekspedisjonen som noensinne ble gjort.

En sjøfarer vi ikke kan unngå å nevne er Ferdinand Magellan, en portugisisk mann som arbeidet for det spanske hoffet tidlig på 1500-tallet. Siden den spanske kongen var svært interessert i å komme seg inn på det svært lukrative kryddermarkedet så sponset kongen Magellan med en reise for å seile jorden rundt. Magellan sitt skip var det første europeiske skipet som seilte på Stillehavet, og selv om Magellan ble drept på Filippinene i 1521 så fortsatte mannskapet hans reisen, og over ett år senere så ankom de Spania igjen. Hele reisen tok altså tre år, men den var den første av sitt slag og bekreftet en gang for alle at verden var rund og ikke flat som mange antok på den tiden.

Den siste vi skal se på er mannen som har gitt sitt navn til den nye verden, Amerika, nærmere sagt Amerigo Vespucci. Vespucci jobbet sammen med Columbus i hans reiser til Sør-Amerika, og siden han var en erfaren navigatør så fant han raskt ut av at Sør-Amerika var langt større enn hva man først antok. I tillegg til dette så var hans ferdigheter så bra at kartografer kunne bruke hans nedtegninger til å lage et kart over Sør-Amerika og sågar resten av verden. Her fant man også ut at i motsetning til hva man trodde, så tilhørte ikke Amerika som en del av Asia, men heller som hva det var, et hittil ukjent kontinent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *