De mest kjente sjøreisene – del 1

Når vi snakker om båter og hva de har hjulpet mennesker med å oppnå, så er det kanskje en selvfølge å kunne vite mer om de mest kjente sjøreisene som er gjort i historien. Om seilere som har revolusjonert hvordan vi ser på verden og som har skaffet seg selv berømmelse på denne måten. Her skal vi se på en håndfull med seilere, men vi kunne like godt ramset opp flere titalls seilaser som er gjort, og som har avdekket verden slik den er i dag.

Den første er kanskje en som er mest kjent her i Norge enn hva han er i resten av verden, den norskættede Leiv Eiriksson, sønn av Eirik Raude. Han var, i motsetning til generell kunnskap, den første til å sette fot på det amerikanske kontinentet. Nærmere bestemt i Canada, på Newfoundland. Hans reise startet fra Island og fulgte en nordlig rute til de kom til det nye landet, eller Vinland som de kalte det for. Dette er et bevis på de sterke konstruksjonene som vikingene lagde og hvor holdbare de var i et så fiendtlig område som Nord-Atlanteren kan være.

james-cookDen andre sjøfareren og utforskeren vi skal se på er James Cook. Her kunne vi også nevnt Columbus, men hans historie er så kjent at de fleste vet hvem det er snakk om. Cook var en britisk utforsker som kartla store deler av Stillehavet og de store landmassene i havet der, som senere ble kjent som Australia og New Zealand og alle de mindre øyene som ligger spredt. Han kartla altså nesten en hel ukjent del av verden på skipet HMS Endeavour, og fant og utforsket også Hawaii, hvor han ble drept av de innfødte. Dette er altså noe som ikke ville vært mulig, slik som du leste tidligere, om det ikke fantes alternativ til båter, av naturlige årsaker. Tenk bare på hvor langt tilbake i vår hverdag vi ville vært uten båter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *